kedden és csütörtökön

9-12 -ig és 16-19 -ig

+36 30 3113045

feketedoktor@gmail.com

1027. Budapest, Kapás utca 26.

A épület I. emelet 3.

Follow Us

Szex és körülmetélés

Szex és körülmetélés

Gyakori, hogy gyermekkorban a részleges szűkületet nem oldják meg csak húzogatják, tágítgatják mert sem az orvos sem a szülők nem akarnak műtétet végezni és a céljuk egyedül a hátrahúzhatóság biztosítása, hogy „ lehessen mosni”. A szűkület miatt aztán a kamasz legtöbbször úgy tanulja meg a pénisz ingerlését, hogy a bőrön át ingerli a makkot, ami így nem szokja meg és nagyon érzékeny marad a közvetlen dörzsölésre. Ezzel el is van a fiatalember egészen addig, amíg nem kezd el nemi életet élni ahol ez fajta ingerlés már nem végezhető. A szokásos nemi élet során ugyanis a makkot közvetlenül is éri dörzsölés, ami az ilyen fiatalember számára nem kellemes, hanem kellemetlen, fájdalmas lesz. Ráadásul a szűk rész a makkot szorítja is merevedéskor. Ilyenkor szoktak aztán előbb-utóbb jelentkezni az orvosnál, hogy amit gyermekkorban csak félig-meddig oldottak meg azt most már orvosolják végre. Sokszor a partnerük veszi rá őket és kíséri el a műtétre, észlelve a problémát.

Mindezek miatt mindig értetlenül olvasom az interneten az ilyen beszámolókat: „ a kisfiam fitymáját nem lehetett hátrahúzni és az orvos műtétet javasolt. De csak nem hagytam a picikémet műteni emiatt! Az egyik fórumon javasoltak hormontartalmú kenőcsöt / az miért jó a fiymára nem tudom? Talán mert olyan tudományosan hangzik és a hormon mindenre jó.. / és azzal kenegettem. Most már hátra lehet húzni annyira, hogy lehet mosni…”/. Hát igen, az ilyen fiatalember fogja majd észlelni mikor először lesz lánnyal, hogy a nemi élet fájdalmas mert mosni lehetett a fitymát, de merevedéskor szorítja a makkot. De a kisbabát nézve az anyuka a nemi életre még nem gondol. És ez még a jobbik eset, mert legalább törődik a gyerek fitymájával. Már ez dicséretes. Az már kevésbé, hogy az orvos véleményét felülbírálja. Az nem azért javasolt műtétet, mert nincsen mit csinálnia, vagy ez a hobbija, hanem mert évtizedek óta azt látja, hogy az a megoldás hoz végleges eredményt, ami a nemi életet is biztosítja majd felnőtt korban. És a kiskorban krémmel nehezen hátrahúzott fityma felőtt korban várhatóan gondot fog majd okozni.

A körülmetélés után a makk érzékenysége a közvetlen dörzsölésre pár hét alatt csökkenni szokott. A nemi ingerekre való érzékenység csak mérsékelten csökken, inkább a túlérzékenység miatti kellemetlen érzések szűnnek meg.
Egyeseknél javul a túl korai magömlés, de ez nem következik be mindenkinél, ezt garantálni nem lehet és ezért csak ennek a kezelése céljából nem javasoljuk. Erre vannak hatékony, receptre kapható gyógyszerek. Mindenesetre a magömlésre káros következményekkel igen ritkán jár, ha szakszerűen végzik. Ha a magömlés képessége romlik annak oka a fitymaszűkülethez vezető gyulladás, bőrbetegség, hegesedés stb. szokott lenni és nem a műtét maga. A merevedést a bőr hiánya nem befolyásolja, akiknél a túlzott érzékenység miatt gond volt vele azoknál javulás várható.

Összefoglalva ritka, hogy a körülmetélés bármilyen kedvezőtlen hatással lenne a nemi életre, az ellenkezőjéről viszont annál gyakrabban számolnak be a páciensek. Különösen, akiknél korábban a fitymaszűkület, gyulladás, röv fék miatt a nemi élet során panaszok voltak.