kedden és csütörtökön

9-12 -ig és 16-19 -ig

+36 30 3113045

feketedoktor@gmail.com

1027. Budapest, Kapás utca 26.

A épület I. emelet 3.

Follow Us

Milyen előnyei lehetnek a fityma eltávolításának?

Milyen előnyei lehetnek a fityma eltávolításának?


Fitymaszűkület esetén a nemi élet során észlelt feszülés, szorító érzés megszűnése várható a műtét után. Ha a makk túlérzékeny mert a szűkület miatt nem érték kellő ingerek vagy gyulladt az a nemi élet során nagyon kellemetlen tud lenni. A makk szabaddá válása után fokozatosan csökken a túlérzékenység, általában pár hét, de legfeljebb pár hónap alatt már nem is érzi a páciens, hogy a makkja szabadon van.

A fityma sokszor normális állapotban is, de főleg ha túl hosszú vagy szűkebb a makkot légmentesen bezárja a nap jelentős részében.

a makkot légmentesen lezáró fityma

A légmentes, nedves és meleg körynyezet, a makkon termelődő faggyú, a húgycsőből jövő váladék a külvilágból és a nemi élet során odajutó baktériumok, gombák számára nagyon jó közeg a szaporodáshoz. Ezért gyakori a makkon a fertőződés, gyulladás ilyen esetekben és ezt a rendszeres tisztálkodás sem mindig tudja megelőzni sajnos. Napközben ugyanis a makk mosására általában nem mindenkinek van módja, sőt az a ritkább aki naponta többször mossa. Egyes foglalkozásokban és hobbik esetén pedig /katonaság, álattenyésztés, vadászat, túrázás stb/ erre sokszor napokig nincsen lehetőség. Nem csoda ha például a katonák emiatt sokszor a fityma eltávolítását kérik higiénés okokból, sőt ez bizonyos helyeken előírás is. Nehezen gyógyuló gyulladások során bevállt kezelési mód a makk szárítása, azonban ez hosszú fityma esetén nem kivitelezhető.

idülten gyulladt makkfelszín

Ha a makk szabaddá válik, a felszíne átalakul kb. egy hónap alatt. Először lehámlik, majd bársonyossá válik. Ez normális esetben nem jelent kellemetlen szárazságot, mint ahogy normálisan a szánk széle sem szárad ki, pedig hasonlóan érzékeny és vékony bőr fedi, mint a makkot. Az igy átalakult makkfelszínen a kellemetlen szag, váladékozás, nyálkásodás, faggyúlerakódás megszűnik.

körülmetélés után a makkon csökken a fertőzés és a gyulladás esélye

A nemi élet során és a külvilágból érkező gombák, baktériumok, vírusok / HPV, AIDS stb/ nehezebben tudnak megtapadni, betegséget okozni. Ma már tudományosan többszörösen kimutatott tény, hogy a súlyos nemi fertőzések pl. az AIDS is jelentősen ritkább körülmetélést követően, utóbbi gyakorisága felére csökken. Ezért Afrikában a körülmetélést tömegesen végzik.

a szűkebb fityma nemi élet során berepedetezett és a HPV vírus szemölcsöket okozott rajta

A fiytma eltávolítása után várható higénés javulás és a fertőzésekre, gyulladásokra való jelentősen kisebb fogékonyság a körülmetélés legnagyobb előnye a nemi életre gyakorolt általában előnyös hatás mellett.

Mindezek miatt vált tradicióvá sok országban és kultúrában szerte a világon a fiúk körülmetélése.