kedden és csütörtökön

9-12 -ig és 16-19 -ig

+36 30 3113045

feketedoktor@gmail.com

1027. Budapest, Kapás utca 26.

A épület I. emelet 3.

Follow Us

Lehet-e részleges fitymaeltávolítást végezni?

Lehet-e részleges fitymaeltávolítást végezni?

Nézzük csak, mik azok a tényezők amik miatt sok fitymaszűkülettel küszködő részleges bőreltávolítást vagy bőreltávolítás nélküli megoldást szeretne.

Sokan tartanak attól, hogy ha a makk szabaddá válik akkor túl érzékeny lesz.
A gyakorlatban ez általában két hét után jelentősen javulni szokott és igen érzékeny makk esetén is / amit maga a fitymaszűkület okozott, mert a makk nem szokta meg hogy érik ingerek /  a javulás előbb-utóbb bekövetkezik.  Pont akkor marad túlérzékeny a makk ha a fitymát nem kurtítják meg és nem válik szabaddá a makk, nem szokja meg az ingereket. /lásd később szex és körülmetélés részben/

Másik aggály az szokott lenni, hogy félnek, milyen lesz esztétikailag a pénisz ha a bőr nem fedi a makkot. Ez érthető kérdés, mert más lesz a pénisz kinézete műtét után. De miért lenne csúnyább? Miért szebb ha hosszú fityma lóg a pénisz végén?

Ha elbeszélgetünk a páciensekkel akik a pénisz körülmetélés után várható kinézete miatt aggódnak, kiderül, hogy két dologtól tartanak. Az első, hogy közös zuhanyzáskor mit szólnak a szabadon lévő makkhoz a többiek. Én úgy gondolom, hogy a valóságban elég ritka manapság, hogy férfiak együtt zuhanyoznak és szóvá teszik egymásnak a péniszük kinézetét. Hacsak nem épp azért zuhanyoznak együtt!
Tréfát félretéve nagyon sok országban / arab országok, távol kelet, Ausztrália, USA stb./ a férfiak  zöme higiénés-tradicionális okokból gyermekkorban körül van metélve és ott ez a megszokott. Másrészt zuhanyzáskor éppen hogy hátrahúzott fitymával kell lenni, hogy a makk is tisztuljon. Ha makkjukon bőrrel zuhanyoznak, akkor a nyálkás, faggyús váladék nem mosódik le. Ezért elég ritka, hogy férfiak eleve ne szabaddá tett makkal zuhanyozzanak. A csupasz makkal zuhanyzástól való félelem alaptalan.

A másik aggály az szokott lenni, hogy mit szól majd ehhez a barátnőjük. Nem értem igazán miért gondolják, hogy a gyengébb nem számára szebb látvány ha a makkot fedi a bőr. Az elmúlt 35 évben nem találkoztam és nem is hallottam egyetlen olyan esetről sem ahol a női partnert zavarta a volna a fityma hiánya. Az viszont rendszeres nálunk, mikor a nő kéri a férfit, hogy végeztesse már el a műtétet és el is kíséri rá. Ugyanis ma már egyre több nő tisztában van azzal, hogy a partner körülmetélése után náluk is csökken a nem úton terjedő fertőzések, gyulladások veszélye és sokan vannak olyanok is akik már megtapasztalva a körülmetélés utáni higiénés helyzetet- utóbbit részesítik előnyben.

Gyakori, hogy ezek miatt a legtöbbször alaptalan félelmeik miatt a fitymaszűkület megoldásánál egyes páciensek olyan megoldást keresnek, hogy a fityma megmaradjon. E kéréseknek engedve próbálkoznak a fityma bemetszésével, ami azonban csak gyermekkorban végezhető többé-kevésbé eredményesen, amikor a bőr még vékony. Felnőtt korban ha a fitymát felül bemetszik a gyógyulás során gyakran újból beszűkül és esztétikailag is csúnya lesz. A feszülés, gyulladás nem oldódik meg, sőt romlik néha. Gyakori, hogy rövid időn belül ismét műteni kell és végül körülmetéléssel lehet megoldani a szűkületet. Minden évben van olyan beteg akinek- számomra érthetetlen okból- fitymaszűkületét úgy próbálják megoldani , hogy egy metszést csinálnak a fitymán. Sokan végül nálam jelentkeznek, mert nagyon elégedetlenek az eredménnyel. /lásd alsó kép/

Fityma bemetszést végeztek valahol, a páciens heges gyógyulás- visszaszűkülés miatt jelentkezett újabb műtétre

Mindezek miatt a fitymaszűkület megoldásának legbiztosabb, legjobb eredményt adó és legesztétikusabb módja a fityma nagyobb részének eltávolítása, körülmetélés. Ennek elnevezése arra utal, hogy a bőrt körkörösen körbevágják a műtét során, hogy a szűk részt eltávolítsák.

A fityma eltávolítás mértékében egyéni igényeket figyelembe lehet venni– de csak olyan mértékig ami nem veszélyezteti a gyógyulást, későbbi eredményt. Nyugalomban, mikor a pénisz összehúzódik, a fityma a makkra részlegesen, a peremére vagy kissé lejjebb ráérhet. Ez általában  a heg felpuhulása után, kb 3 hónappal a műtétet követően következik be, addig a bőr a makk mögött marad legtöbbször.

Körülmetélés során, ha csak maga a szűk rész kerül eltávolításra, akkor is a megrövidül a fityma és nem fogja fedni a makkot, ezzel számolni kell a műtétet követően. A bőr kisebb rész eltávolítása után is legtöbbször hátrahúzódásra hajlamossá válik. Esztétikailag az a jó körülmetélés, ha utána pénisz természetesen néz ki, nem láthatóak rajta hegek. A természetes megjelenés a cél, erre törekszünk. Aki azt kéri, hogy a műtét után a makkra jelentősen rálógjon a fityma, annak tudnia kell, hogy minden második ilyen műtét után a heg jó esetben hónapokig, máskor végleg szűkebb lesz, mert a makk kúpszerűen szűkebb részéhez idomul gyógyuláskor. A gyógyulás során a hegek keménysége amúgy is sokaknál fokozott és hónapokig tart míg puhulnak.


A fityma műtét után ráérhet  a makk peremére ha a pénisz összehúzódik –  csak akkor végezhető így, ha nincsen hegesedés vagy  gyulladás

Ha úgy vágjuk körbe a bőrt, hogy összehúzódott pénisz mellett ráér a makkra akkor is a gyógyulás első két hetében lehetőleg a makk mögé húzva és úgy bekötve kell tartani, hogy ne szűküljön be és ne gyulladjon be. Ha ugyanis a műtét utáni első hetekben a műtéti seb befordul és ráér a makkra, akkor hajlamos a begyulladásra, beszűkülésre.

Akinél gyulladás, hegesedés, körkörös letapadások vannak, azoknál eleve csak a fityma teljes fokú eltávolítása hoz tartós javulást, ami után a makk szabaddá válik. Ezeknél részleges eltávolítás nem javít a helyzeten, mert a gyulladás nem múlik el.


Teljes fitymaeltávolítás után