kedden és csütörtökön

9-12 -ig és 16-19 -ig

+36 30 3113045

feketedoktor@gmail.com

1027. Budapest, Kapás utca 26.

A épület I. emelet 3.

Follow Us

Hogyan zajlik a fitymaszűkület műtét?

Hogyan zajlik a fitymaszűkület műtét?

Felnőtteknél a fitymaműtétek / körülmetélés, rövid fék stb./ fájdalommentesen végezhetőek, de ennek vannak feltételei is. Az első, hogy a páciens nem hergeli fel magát és nem koncentrál oda minden kis érintésre. Szerencsére ez a ritkább és ha valaki nyugodt, akkor fájdalommal nem jár a műtét. És nem kell senkit sem leszíjazni, ahogy ez sok kórházakban szokás. Aki el akar menni azt nem szabad műteni. Úgy kell az emberrel bánni, hogy nyugodt legyen. Nekem a nyugodtság elérésében két segítőm van, az egyik Pat Metheny akinek a zseniális zenéjét hallgatjuk műtét közben már 20 éve /én még nem untam meg/, a másik, hogy közben a páciens munkájáról, hobbijáról stb. beszélhetünk. A páciens nyugtatásának fontosságára évek során jöttem rá, többek között a rajtam végzett műtétek kapcsán is. Szoktam is mondogatni, hogy akit még nem műtöttek az mást se műtsön.

Fontos az is, hogy olyan adja be az érzéstelenítő injekciót, aki tudja, hová és hogyan kell. Ehhez is megfelelő gyakorlat kell minden műtéttípus esetén. Kell még hozzá megfelelően vékony tű is, nem jó az ami a műtősnő keze ügyébe kerül éppen.
A helyi érzéstelenítés során az első pár szúrás kisebb csípéssel járhat egyeseknél. A műtét során viszont szinte egyáltalán nem szokott fájdalom lenni, de azt érzi a páciens, hogy valamit kicsit húznak, nyomkodnak stb.

Legtöbb helyen a műtétet szikével végzik, gyermekeknél ollóval. Magam évek óta áttértem a nagyfrekvenciás sebészeti készülékre, amit alacsony energiára állítva használok. Fő előnye, hogy kevesebb a vérzés,  folyamatosan lehet az ereket”hegeszteni” vele. Ezt a módszert hívják a betegek gyakran „lézeres műtétnek”és valóban a műszer hatása nagyon hasonlít a lézeréhez. 30 évvel ezelőtt az országban elsőként próbáltunk munkatársaimmal lézert alkalmazni péniszműtétekhez. Végül az eredményeket nem láttuk jobbnak, mint a könnyebben alkalmazható nagyfrekvenciás készülékek alkalmazásával amelyek az utóbbi évtizedekben sokat fejlődtek. Magam is fokozatosan egyre jobbakat tudtam beszerezni, most egy korszerű ERBE készüléket használok. Valódi lézerrel az elmúlt években nagyon kevés helyen végzik ezt a műtétet a fentiek miatt.

ERBE  nagyfrekvenciás sebészeti készülék

Először a féket kell szemügyre venni. Ha nem beteg, nem rövid, akkor sokszor meg lehet tartani. Ugyanis sokkal könnyebben gyógyul a seb, természetesebb lesz a pénisz megjelenése ha féket nem vágjuk át.
Ha viszont heges, rövid a fék akkor át kell metszeni, mert így megszűnik a feszülése a nemi élet során és a fityma is jobban hátrajön majd. Ennek a kérdésnek a mérlegeléséhez és gyors eldöntéséhez is kell tapasztalat az biztos.
Ezt követően a bőrt először kívül, majd belül a makk peremétől kb egy cm-re körbe szokták metszeni óvatosan, nehogy a bőrön kívül más is sérüljön alatta.
A belső bőrből ideális a gyakorlatom alapján, ha kb. egy cm marad, ha ennél kevesebb az esztétikailag sem szép és esetleges hegesedés estén a heget nem lehet jól gyógyítani. Ha túl sok belső bőrt hagyunk meg, amit néha kérnek a páciensek, mert egyes USA honlapokon látják, akkor fennáll a veszélye, hogy ez a túl hosszú belső bőr tartósan duzzadt marad és esztétikailag nem lesz szép az eredmény.

Ezt követően a kisebb-nagyob ereket, amik ilyenkor véreznek, a nagyfrekvenciás műszerrel óvatosan lehegesztjük. Úgy kell befejezni ezt, hogy semmiféle vérzés ne maradjon. Ezután jön egy fontos lépés- meg kell itélni, hogy a külső és a belső vágás illeszkedik-e pontosan. Nagyon gyakran a külső vágás körmérete kisebb, mint a belső ezért nem lehet őket szépen összevarrni és a heg is szűk maradhat. Ezért a külső vágást felül még be kell kicsit metszeni  mielőtt a sebet összevarrjuk.
Szóval jön a varrás. Százból kilencvenöt helyen egyszerű csomós varratokat helyeznek be, mert ehhez nem kell speciális fonal és gyakorlat. Az eredmény lehet szép is, ha nem durván és vékonyabb fonallal végzik. De ha nem, akkor néha nagyon csúnya, cipzárszerű hegeket lehet látni. Sokan azért jönnek el, hogy a heget kivágjam és szépen újravarrjam.

Műtétegy a sok páciensből akinél durva varrást végeztek valahol és később “javításra” jött el

Magam évek óta áttértem a plasztikai sebészeti, folyamatos varrásra. Ráadásul a legjobb, válogatott fonalakat alkalmazom. Felszívódásuk kb egy hónap, akkor kezdenek kipotyogni. A cél a minél vékonyabb és szebb heg.


4 héttel a műtét után vékony, esztétikus heg érhető el speciális varrás és különleges fonal esetén, de az eredményt befolyásolja az adott páciens hegesedési hajlama. Van akinél minden seb keményebb, erősebb heggel gyógyul / “keloid hajlam”/ és  a heg hónapokig vastagabb, feszülő. Mindenesetre a finom műtéti technika ennek kockázatát jelentősen képes csökkenteni.

Ha a varrás is kész, akkor már csak be kell kötözni a sebet. Ehhez kétrétegű kötést alkalmazunk, a külső réteg speciális, öntapadós, rugalmas kötszer, amit otthonra is kiadunk pácienseinknek.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.